“Inventory and Evaluation of the Current Situation of Blast-Cleaning/Coating Operations in Greece” - LIFE-ENVIRONMENT

Το έργο αποτέλεσε την πρώτη συστηματική επιστημονική προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και βελτίωσης του κλάδου αμμοβολής/βαφής στην Ελλάδα, προσδοκώντας να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός στόχος ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανοικτής αμμοβολής.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτήθηκε η  αξιοποίηση ευρέως φάσματος ερευνητικών μεθόδων και εργαλείων, όπως:

Το έργο έδωσε σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως, η επίλυση του προβλήματος της στιγμιαία παραγόμενης ποσότητας σκόνης (προαπαιτούμενο για κάθε προσπάθεια μοντελοποίησης και πρόβλεψης των χαρακτηριστικών των αιωρούμενων σωματιδίων), η επικινδυνότητα των αποβλήτων (βασικά των μεταλλευτικών απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται ως αποξεστικά υλικά), η συγκριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων μεθόδων σήμερα, η ανάπτυξη νέας μεθόδου με σημαντικά καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση, και η απόδειξη καταλληλότητας ως αποξεστικού μέσου αμμοβολής ενός Βιομηχανικού Ορυκτού του Γρανατίτη Ξάνθης.

Puff video

Προσομοίωση εκπομπής ρύπου - Gaussian “puff” model
Συγκριτική αναλογία παραγωγικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων σε σχέση με τις τιμές της ξηρής αμμοβολής με A.Λ.(οι τιμές των Α.Λ. λαμβάνονται ως τιμές αναφοράς (=1))

 Συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών μεθόδων κατά τις βιομηχανικές δοκιμές (κλίμακα: Πολύ Υψηλή – Υψηλή – Μέση – Μικρή - Πολύ Μικρή).