“Inventory and Evaluation of the Current Situation of Blast-Cleaning/Coating Operations in Greece” - LIFE-ENVIRONMENT
Το έργο αποτέλεσε την πρώτη συστηματική επιστημονική προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και βελτίωσης του κλάδου αμμοβολής/βαφής στην Ελλάδα, προσδοκώντας να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός στόχος ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανοικτής αμμοβολής.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτήθηκε η αξιοποίηση ευρέως φάσματος ερευνητικών μεθόδων και εργαλείων, όπως:
- Ερωτηματολόγιο για την απόκτηση πρωτογενών στοιχείων για την κατάσταση της αγοράς και δημιουργία μαθηματικού μοντέλου πρόβλεψης για την επεξεργασία αυτών των στοιχείων.
- Πλήρης εξέταση των εναλλακτικών λύσεων σε τρία επίπεδα (εργαστηριακό – ημιβιομηχανικό – βιομηχανικό)
- Πρόγραμμα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής κατάστασης στην πόλη της Ερμούπολης μέσω της προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας τριών δειγματοληπτών σκόνης.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτότυπου μοντέλου χωρικής κατανομής των παραγόμενων στερεών σωματιδίων (σκόνη) σε σχέση με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες.
- Εξειδικευμένες χημικές δοκιμές επικινδυνότητας των παραγομένων αποβλήτων και της σκόνης, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
- Κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων, το οποίο περιλαμβάνει τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους (π.χ. βαθμός αποδοχής από τους εμπλεκόμενους φορείς).
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και κατασκευή πρωτότυπου συστήματος υδροαμμοβολής από τα Ναυπηγεία Νεωρίου, με σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι των υφιστάμενων εμπορικών συστημάτων.
Το έργο έδωσε σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως, η επίλυση του προβλήματος της στιγμιαία παραγόμενης ποσότητας σκόνης (προαπαιτούμενο για κάθε προσπάθεια μοντελοποίησης και πρόβλεψης των χαρακτηριστικών των αιωρούμενων σωματιδίων), η επικινδυνότητα των αποβλήτων (βασικά των μεταλλευτικών απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται ως αποξεστικά υλικά), η συγκριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων μεθόδων σήμερα, η ανάπτυξη νέας μεθόδου με σημαντικά καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση, και η απόδειξη καταλληλότητας ως αποξεστικού μέσου αμμοβολής ενός Βιομηχανικού Ορυκτού του Γρανατίτη Ξάνθης.


Συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών μεθόδων κατά τις βιομηχανικές δοκιμές (